Litteratur om ekonomiska brottslingar

Det finns många böcker som handlar om ekobrott i Sverige. Brottslingar som lyckas att komma över stora summor pengar som inte är deras fascinerar många läsare. Det finns många stora svindlare i världen som det har skrivits böcker om. I den litterära världen har författats böcker om James Addison Reavis som är känd för att ha lurat extremt många människor i delstaten Arizona. Det finns även lurendrejaren Victor Lustig som har tjänat pengar på att sälja Eiffeltornet, inte bara en gång utan två. I Sverige finns böcker skrivna om den så kallade Trustor-härvan som inträffade i slutet av 90-talet.

Trustor-härvan och de inblandade

Boken Svindlande affärer handlar om Jisander och Posener i Trustor-härvan. Trustor var ett investmentbolag som köptes upp under 1997 och kom att bli företagsplundrat vilket granskades i rätten. Själva köpet genomfördes mot de regler och förordningar som gäller vid köp av investmentbolag. Det fanns fem personer inblandade i köpet och de kallades för Team Moyne efter köparen Lord Moyne. Alla dessa personer blev anklagade för att ha deltagit i oegentligheter kring köpet men endast en blev fälld. År 2009 blev Thomas Jisander dömd till 1.5 år i fängelse för att ha fört över 20 miljoner kronor till olika stiftelser i Lichtenstein som han själv hade hand om.

Termen delgivning är inget brott

Med termen delgivning betyder det endast att man har blivit tilldelad ett dokument eller fått information om ett beslut. Det är polisen som oftast delar ut delgivning till personer. Det kan till exempel handla om beslut från rättegångar som man är involverad i eller testamenten samt hyresrättsliga beslut. Om man inte gör sig tillgänglig och tar emot delgivningen kan det gå vidare till att bli en stämningsmannadelgivning vilket betyder att en speciellt tillförordnad tjänsteman ser till att man får beslutet. Det är ens skyldighet att ta emot delgivningen. Att få en delgivning är inget brott eftersom det helt enkelt kan handla om saker som man själv inte är skyldig till.