Ljudböcker – fördelar och nackdelar

Ljudböcker erbjuder många fördelar som böcker i textform inte kan. Den kanske främsta av dessa är möjligheten att multitaska – det vill säga att lyssna på boken samtidigt som man gör något annat. Detta är framförallt möjligt för att man har båda händerna fria. När man läser en vanlig bok måste man ju använda i alla fall en hand för att hålla i boken. Dessutom måste man hela tiden titta ner i boken för att kunna läsa. Ljudboken frigör med andra ord även ögonen, så att de kan ägna sig åt något annat, och är därför ett populärt tidsfördriv för många medan de diskar, städar, kör bil, cyklar, tränar eller gör hundra andra saker.

Möjligheten att uppleva en bok samtidigt som man gör något annat betyder för många att de kan ta del av böcker som de annars aldrig hade haft tid att läsa. Vardagens jäkt och stress medför ofta att många som skulle vilja läsa känner att de inte har tid eller ro för det. Ljudboken erbjuder dem ett alternativt sätt att nära sitt litteraturintresse, samtidigt som de hinner hämta barnen från skolan, träna efter jobbet och laga middag när de kommer hem.

Med allt detta sagt så finns det också vissa nackdelar med ljudböcker. Den främsta är kanske att man är beroende av någon annans uppläsning av boken, vilket betyder att de gör sin egen tolkning av betoningar och tonlägen. Vissa anser inte att detta är en nackdel alls, snarare en fördel, eftersom en bra uppläsare kan ge inlevelse till en berättelse som annars inte hade funnits där, medan andra föredrar att själva ge röst åt karaktärerna i huvudet. En annan nackdel är att man inte enkelt kan gå tillbaka och läsa om ett stycke om man skulle bli distraherad när man lyssnar.

Om du skulle vilja prova på hur det är att lyssna på en ljudbok, och avgöra för dig själv vilka som är fördelarna och nackdelarna, kan en prenumeration på Storytel.se vara något för dig. Där får du nämligen tillgång till tusentals ljudböcker, så att du kan prova dig fram och se om du fastnar för någon.