Bibliotek – litteraturens fristad

Alla vet vad ett bibliotek är och hur man använder det – en plats där man genom att registrera sig och få ett plastkort kan låna böcker från bibliotekets stora utbud till ingen kostnad.

Idag är dock de flesta bibliotek så mycket mer än så. De är en knutpunkt för alla som älskar litteratur, och fungerar ofta som mötesplats för olika litterära evenemang, till exempel författarträffar, föreläsningar, boktipsträffar, läs- och skrivstugor och bokcirklar. Det är också vanligt att bibliotek anordnar olika typer av evenemang för barn, till exempel högläsningsstunder eller introduktionsdagar för skolungdomar, när de får lära sig hur man skaffar lånekort och hur man använder bibliotekets resurser. Andra bibliotek har kurser för de som vill träna på svenska, kurser om släktforskning eller om en rad andra ämnen där bibliotekets resurser i bokform kan vara till användning. Det finns egentligen inga begränsningar för vad man kan göra i det allmänna utrymme som ett bibliotek erbjuder – det hänger på de ansvariga bibliotekariernas fantasi och engagemang.

För många är också biblioteket en plats dit de söker sig för att läsa i lugn och ro, omgiven av andra böcker och av bokälskare. Om du är bibliotekarie, och skulle vilja uppmuntra att besökare stannade kvar för att läsa, kan det därför vara en bra idé att investera i en skön soffa, som kan placeras i ett lugnt hörn av biblioteket. Då kommer alla som vill sitta i bibliotekens tystnad att känna sig inbjudna att stanna, sjunka ner i soffan och njuta av en god bok en stund.