Bestsellers

Det finns böcker som är svåra att lägga ifrån sig, där man bara ska läsa en sida till – riktiga bladvändare. Vad är det som gör vissa böcker till riktiga bestsellers?

Läsa

Det är underbart att hitta en ny bok att läsa. Att läsa är ett stort intresse för många världen över. Idag finns det också många olika möjligheter att tillgodogöra sig böcker på. Förutom att läsa en vanlig fysisk bok med antingen hård pärm eller pocket, så kan vi läsa böcker på läsplattor och mobiler, men också enkelt lyssna på en ljudbok. Det ger alla människor en möjlighet att “läsa” en bok, vare sig de har problem att läsa pga dyslexi, ögonproblem eller har för lite tid och lyssnar på boken under promenaden. Många gånger kan ett par bra, och gärna snygga, glasögon göra läsupplevelsen skönare. Nu har GLAS läsglasögon hjälp för dig som vill ha läsglasögon med stil.

Bestsellers

Vad är det då som gör vissa böcker till bestsellers? Är det reklam, att alla läser boken eller är det något i berättelsen som skapar en bestseller? Självklart kommer fler personer att läsa en bok som får mycket reklam. Eftersom det hela tiden publiceras nya böcker, så måste vi ju veta lite om en bok för att läsa den. Om vi går in i en bokaffär och det är en stor affisch med bild av en författare och en hög med dennes böcker under bilden, så finns det alltid en chans att vi köper en bok. Detsamma gäller böcker på online-bokhandlar – särskilt om en bok har fått många och bra recensioner. Men vare sig reklamen eller att några läsare har gett en bok full pott betyder att det blir en bestseller. Om femtio personer som älskar tåg läser en bok om tåg, och ger boken jättebra recensioner, så är det troligtvis ändå endast tågälskare som kommer att vilja köpa den.

Karaktären

Det som gör en bok till en bestseller och bladvändare är ofta huvudkaraktären som är personen som vi följer. Protagonisten måste också ha en karaktär och personlighet som vi tycker om att följa. En bok handlar ju om att följa en eller flera personer. Men för att bli en riktig storsäljare måste det också finnas dramatik, något som gör att vi inte vill lägga ifrån oss boken. Bara en sida till och plötsligt är klockan två på natten – och vi ska upp till jobbet nästa morgon.

En vanligt grepp för att få oss att läsare vidare är cliff hangers. En cliff hanger är en spännande eller dramatisk händelse i slutet av kapitlet, som får oss att vilja läsa nästa kapitel. Det kan vara att vår huvudperson kommer hem, hör ett ljud och plötsligt blir allt svart. Så avslutas kapitlet. Några exempel på bestsellerförfattare är Jussi Adler-Olsen, John Grisham och Malin Persson-Giolito.