Facklitteratur

Facklitteratur är texter som bygger på vetenskaplig fakta och verkliga händelser, vilket är motsatsen till skönlitteratur som i huvudsak bygger på fiktion. Typiska exempel är kursböcker för studenter och handböcker för yrkesfolk. Låter detta tråkigt och som taget ur ett dammigt uppslagsverk? Det behöver det inte vara! När läsning av facklitteratur kan vara sömnframkallande finns det ett roligare alternativ att pröva: att skriva facktexter själv.

Facklitteratur i kreativ form

Kreativt skrivande behöver inte endast vara skönlitterärt. Istället kan man låta orden flöda ihop till intressanta artiklar och användbara sammanfattningar för minnet. Om fantasin tryter och det är svårt att skriva ihop det första kapitlet på din debutroman, testa på att skriva facklitteratur istället! Helande biblioterapi kanske är något nytt och spännande som du aldrig har hört talats om. Läs en artikel om ämnet, känn dig mer upplyst och knåpa ihop en sammanfattning. Vill du skriva en deckare? Börja med att skriva en analys om motiven i ett mystiskt och olöst brottmål.

Faktabaserade artiklar och inlägg

Det finns facktexter för alla tillfällen i livet. Från de första skolböckerna till vuxenlivets manualer. Driver du företag och är nyfiken på factoring? Det är bara att kika in på några hemsidor och vips så har man fått ett hum om ämnet och kan skriva ihop en kort informativ artikel. Är du en modebloggare och nyfiken på materialet av ditt klädesplagg? En artikel om skillnaderna mellan naturliga och syntetiska tyger skulle kunna vara ditt nästa blogginlägg. Kontentan är att skriva facklitteratur kan vara både användbart och kreativt!