Bästa semesterböckerna

Svenskar älskar att resa och hör till de mest semestrande folken i Europa per capita. Bland de populäraste resmålen återfinns Grekland, Italien, Frankrike och Spanien men även länder som Kroatien och Turkiet lockar många. För mer exotiska semestrar tar sig många till Thailand, Domenikanska Republiken och Barbados.

Det blir också allt mer vanligt att man köper bostad i utlandet och med erfarna mäklare som mowido.se hittar många sina drömhus och -lägenheter runtom i världen. Medan vissa sedan väljer den nyförvärvade bostade för att spendera en visst tid här, eller till och med flytta permanent, så går andra in på den lokala bostadsmarknade och tjänar sig en slant på att hyra ut medan de själva är hemma i Sverige.

Vare sig man befinner sig på solsemester eller har köpt ett hus så kommer man att ha mycket fritid och vad är underbarare än att spendera några timmar på stranden eller i en hammock i skuggan med en god bok? Varja år kommer det ut massor av bra litteratur och tack vare internet och snabbare uppkopplingar kan man idag njuta av många böcker genom att med bara några klick ladda ner dem. Andra föredrar regelrätta, klassiska böcker och fördrar pocketutgåvor då de väger mindre och är lite mer slittåliga än de mer kostsamma inbundna böckerna.

Så vad skall man läsa på semestern? Egentligen finns det inga regler anna än att man skall läsa det man verkligen gillar, vare sig det handlar om deckare, romanser, historia eller dokumentärer. Man skall ju ha kul och känna sig stimulerad! För bra tips brukar många tidningars recensenter publicera sina

bokrekommendationer och om man återkommer till dem regelbundet lär man sig snart vilka kritiker man brukar ha samma smak som och vilka inte,

Ett annat tips är att välja böcker som utspelar sig på plats. Det är ju något alldeles särskilt med att känna igen omgivningarna man befinner sig i och det blir alltid extra intressant att lära sig saker om den lokala historien och kulturen. Även om den har några år på nacken så är Kapten Corellis mandolin en perfekt semesterort om man är på den grekiska ön Kefalonia och skall man till Paris kanske Dan Browns daVinci koden kan passa. Ska du till London finns det en hel serie med spännande deckare och historiska drama böcker, som till exempel C.J. Samsons böcker om Master Shardlake, och om man planerar en tur till Kreta kan Victoria Hislops böcker om spetälskekolonin Spinalonga ge en ingående och intressant bild av platsen.

Även rena reseskildringar kan utgöra spännande läsning om man skall ge sig ut i världen och det finns ett enormt stort utbud på marknaden. Från Marco Polos resor till Bill Brysons underhållande resor genom olika kontinenter kan man få stor behållning när man befinner sig utomlands.