Kurslitteratur

Om man någon gång studerat på universitet eller högskola så är man bekant med kurslitteratur och vad det innebär. För de som inte är insatta kan kurslitteratur kortfattat beskrivas som de läroböcker och den facklitteratur som studenter ska läsa in under en kurs, vanligtvis som förberedelse för kursens avslutande tenta (och ibland även inför uppgifter som ska utföras under kursens gång).

En annan aspekt av kurslitteratur som alla högskole- och universitetsstudenter är bekanta med är att varje bok på listan med kurslitteratur vanligtvis kostar åtskilliga hundralappar, och att listan kan vara lång. Det kan med andra ord vara svårt att förena en students knapra ekonomi med att köpa böcker för tusentals kronor i början av varje termin. Lyckligtvis finns det dock knep för att få tag i kurslitteraturen billigare. Man kan till exempel köpa begagnad kurslitteratur (direkt från andra studenter eller via en organiserad butik på campus), låna böckerna på bibliotek eller dela böcker med en eller flera kurskamrater. Ett annat sätt att ”spara” pengar på kurslitteratur är att sälja böckerna man har från tidigare terminer, och använda pengarna till att köpa ny litteratur. Många universitet väljer också att använda sig av kompendier som komplement till kurslitteraturen, vilket betyder att studenterna inte behöver köpa en hel bok, när bara en eller två artiklar i den är relevanta för kursen.

Något annat som kan vara bra att göra inför terminsstarten är att tala med den kursansvariga om litteraturlistan. Ofta är det nämligen så att vissa av böckerna på listan är viktigare än andra, och att de mindre viktiga böckerna kanske bara är tänkta att användas som referensböcker eller extra läsning.

För att man ens ska komma in på ett universitet, och få chansen att läsa kurslitteratur, måste man dock först vara behörig till en utbildning och ha tillräckligt höga betyg eller tillräckligt bra resultat på högskoleprovet för att bli antagen. På de flesta högskoleutbildningarna finns det nämligen fler ansökande än det finns platser på utbildningen, varför man konkurrerar om dem med sina gymnasiebetyg och med högskoleprovet. Högskoleprovet är en utmärkt möjlighet för de som har lite lägre betyg från gymnasiet att öka sina chanser att bli antagna, och även de med höga betyg har nytta av att vara med i flera urvalsgrupper när de ansöker till populära utbildningar. Om du ska göra högskoleprovet 2018, och vill ha hjälp med att skriva 2,0, ska du gå in på Hpguiden.se. Där hittar du all information, allt material och alla tips du behöver inför provet.